Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psaní, spaní a cpaní

Mám neodbytný pocit, že můj blog je poněkud monotematický a dal by se charakterizovat třemi pojmy, uvedenými v titulku.

Moje milovana radiostanice R-118.

Ale opak je pravdou. Jsem košatá osobnost, zabývající se nepřebernou sbírkou témat a podnětů, které přináší každodenní probírání se texty nejrůznějších knih, bulvárních periodik, odborných statí, filosofických traktátů a kuchařek. A přemýšlím o všech těch slovech. Například teďka mě napadlo, že můj život mně někdy dost připomíná vojnu. Samozřejmě, že ne co do zbraní, i když zbraně mám rád. Mám je rád, často si o nich čtu a prohlížím si je na obrázcích, a přesto jsem nikdy žádnou nedržel, nedržím a držet snad nebudu. V tom to celé tkví. Mít to rád a nevlastnit to. Můj život mně připomíná vojnu svým rytmem. Na tomto místě musím dámám nebo nevojákům popsat, jak to vlastně na vojně za socialismu chodilo, protože kdo zná armádu dnes, nemusí o armádě, jak jsem ji poznal já, vědět zhola nic.

Pominu všechny ty majory, kteří svým dcerám podepisovali z útvaru ukradené vycházkové knížky, když tyto šly za odměnu do kina. Ty dcery se svému otci, takto hrdinovi od Buzuluku, značně nervově a psychicky postiženému válečnou a těsně poválečnou vřavou, odvděčily tím, že byly vojíny základní služby jeho útvaru používány jako plukovní matrace, neboť civilní kluci od nich utíkali. Nechtěli přijít o život pistolí pomateného starce. Pominu rovněž všechny ty poručíky, jimž často vlivem jejich vychodniarskeho nářečí nebylo zhola rozumět, všechny ty rotné a rotmistry, mnohdy ještě holobradé, zato s vojenskou školou vyžehlenými mozkovými závity, s nimiž se nebylo možno domluvit na jiném tématu, než na délce pořadového kroku podle řádu Zákl. 1.1. Pominu všechny, jimž hráblo z té pakárny, a otočili zbraň proti sobě, jen co jsem u útvaru absolvoval ZVS, základní vojenskou službu, armáda miluje zkratky, ale ty by si zasloužily samostatný článek, zažil jsem tři pokusy o suicidum, z toho dva úspěšné. Ono, když si sednete pod strom, opřete hlavu o kmen a ústí hlavně vsunete do úst, byl by zázrak, kdyby to nevyšlo.

Pominu vzpomínky na kluky, kteří do mé paměti vyryli brázdu, v níž se procházím dodnes. Chodilo to tam tehdy tak, že jeden automechanik od boha, který diagnostikoval závady na motoru pouhým poslechem jejich zvuku, měl zcela banální a nepodstatné kázeňské a ustrojovací přestupky na denním pořádku, prostě nosil čepici v kapse, rukávy míval vyhrnuté, a co chvíli se nechal nějakým svědomitým a důsledným důstojníkem přistihnout v takových ustrojovacích nedbalkách. Neopomněl také brunátnému důstojníkovi poklidným hlasem sdělit, co za důležité považuje pro změnu on sám. V takových chvílích důstojník zpravidla už vylučoval pouze sliny a vydával neartikulovaný řev, z něhož se dala vyrozumět pouze slova: "Boha jeho, je toto možné?" A tak poklidný automechanik trávil většinu svého vojenského času v base, odkud ho velitel vytahoval jen po dobu cvičení, protože jeho zlatých rukou bylo potřeba, aby se všechna ta nenávistně udržovaná a nenávistně používaná veteránská technika dostala na místo určení. Zpravidla se na tom cvičení zase někam zatoulal a po návratu putoval zase do báně. Toto všechno pominu, ačkoli by se o tom dal napsat román.

Ale řekl jsem, že mně můj život připomíná vojnu rytmem a myslel jsem to tak, že se mně často stává, že někam spěchám, abych tam pak dlouho čekal. Na něco, na někoho, lhostejno, prostě čekal. A to byl hlavní rys rytmu života na vojně, který jsem vypozoroval. Tam se spěchá, aby se dlouho potom čekalo, tam se spěchá někam, kde se pak nemá dlouhý čas co dělat, vojsko poklusem chvátá na místo, kde se seřadí a postává, zatímco nižší důstojnický sbor stojí opodál v hloučku a pokuřuje. Vojska mají jen pohov, nikoli volno, vojsko nepokuřuje. Na vojně totiž, když stojíte ve tvaru, musíte dostat povel: Pohov, volno, kouřit dovoleno! Jinak sušíte svou nikotinovou hubu.

Takže vojsko suší takzvaně hubu, tudíž špačkuje, nižší velitelé pokuřují a špačkují stejně jako vojsko. Jen opodál, v úkrytu, například v okně štábu nebo za rohem budovy, špehuje příslušník vyššího velitelského sboru ty čekající a tetelí se radostí, jak je to pěkně sere, že na něj musí čekat. Vychutnává si svou opojnou drogu moci, kterou v sobě musel dusit celé ty roky, kdy patřil mezi čekající a špačkoval.

Ještě chvilku, a ještě další chvilku počká, a pak ještě chviličku, jen co se všichni naserou a vyžhaví do běla, a teprve pak s předstíraným chvatem vyrazí směrem k armádě, nižší důstojnictvo rychle zašlápne vajgly botou, rozezní se povely a mužstvo vypne jako jeden muž hruď v pozoru. Nastává všem dobře známé divadlo, v němž ten hodností nebo funkcí nejvyšší z čekajících, namísto aby svému přicházejícímu spolubojovníkovi a často příteli řekl: „Kde trčíš, debile, my už tady máme umrzlé prdele!“ zařve na celé kolo: „Soudruhu podplukovníku, třetí prapor se shromáždil na váš rozkaz!“ Mezi soudruhy se samozřejmě všude tykalo, ale vojenské řády převzaly z armády prvorepublikové zdvořilé a devótní vykání a tak si i vojín s frajtrem na cimře při vstupu nebo opouštění místnosti podle řádů vykali.

A ještě jeden rys mého života mně vytanul ve spojení s vojnou. Na vojně se bezdůvodně dupe po nádvoří a zpívá nejapná píseň, dnes sice nedupu v kanadách po nádvoří, nýbrž jedu pohodlným autem, ale nejapná a bezduchá píseň mě provází stále. Kdysi jsme se bavili starým vojenským vtipem: Mé tři nejoblíbenější písně jsou tyto dvě: Přes spáleniště a Směr Praha! (pro nezasvěcené dodávám, že se jedná o píseň jedinou, jejíž název zní Směr Praha! a začíná slovy: Přes spáleniště, přes krvavé řeky…)

No ale řekněte, nestává se vám, že chvátáte na tramvaj, na vlak, na schůzku, běžíte na poslední chvíli, abyste stihl dohodnutý čas, a tam pak okouníte další půl hodinu, než se dostaví ten či to, co tam mělo být před tou půlhodinou. V tom jediném je můj život podobný vojně. A pak že mé blogy jsou monotematické, že v nich jenom píšu o tom, jak sním, spím a žeru. O vojenské kuchyni a kantýně jsem se nezmínil ani slovem. Snad příště.

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 5.2.2009 9:30 | karma článku: 13,85 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy