Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno je jinak.

Zatímco si přejeme se odlišovat zevnějškem a v duši chceme být jako ostatní, máme to zpravidla naopak, aniž bychom chtěli. Nosíme strakaté uniformy a uvnitř jsme tak odlišní, že si nedokážeme porozumět navzájem.

Jak mě to napadlo: Uchechtnul jsem se včera, když jsme čuměli v hospodě na hokej a kamera zabrala kluka s holou lebkou a čupřinou nagelovaných zelených vlasů nad čelem, říkám „No ty ses vyloupl, kedlubno!“ a můj mladinký přísedící říká: „Proč, mně se to docela líbí,“ a já mu odpovídám: „Ale jo, mně také, já se jen pousmál nad tím, jak zapadá mezi toho s fialovou čupřinou a toho s modrým čírem!“ Dál jsme to neřešili, nemělo by to smysl, protože bychom nikam nedošli. Já byl naprosto stejný jako on, když mně bylo tolik, jako jemu. Jen ty vlasy nebyly zelené, ale sahaly centimetr přes uši. Tehdy to bylo stejně "provokativní" jako dnes třeba punker nebo EMO.

Všichni úporně hledáme cesty, jak se odlišit od ostatních a nacházíme je pouze vně nás, na povrchu, nosíme odlišné účesy, nakupujeme modely v buticích, abychom vypadali jiní než ti ostatní, a přitom tím, že jsme na tuhle filosofii přistoupili, jsme se stali velmi stejnými, pořídili jsme si mimikry stejné jako naše okolí. Jen společnost jako celek je o něco strakatější, než byla dříve. Však ono kolo dějin na tu dnešní strakatost zareaguje zase její negací, viz monochromatičtí příznivci stylu EMO s jedinou doplňkovou barvou, připomínající ve fotografii styl low key, kdy byl obrázek laděn do velmi temných až černých valér a jen jediný objekt na něm svítil zářivou bílou, třeba bělmo očí nebo pablesk šperku.

Tam však, kde jsme každý unikátní, uvnitř nás, tam se odlišovat nechce nikdo, všichni myslíme uniformně a nebýt různorodých politických stran, tak budeme volat i stejná hesla. Ví bůh čím to je, možná tím, že to naše unikum není vidět na první pohled a zběsilá doba herních konzolí a jiných zjednodušovačů a akcelerátorů žádá identifikaci na první pohled, nikdo nemá čas se zdržovat druhým pohledem natož studiem věci, nikdo nechce s někým o něčem mluvit. Nechceme mluvit. O nikom, ani o sobě.

Svůj světonázor máme buď napsaný na tričku i s ilustrací, nebo načesaný na hlavě, vytetovaný nebo nakreslený na bicepsu, nalepený na karoserii, tomu jsem se pousmál, že jen na povrchu touží být každý jiný, že uvnitř mu nevadí se ztotožňovat a být stejný, nevymykat se. Mladý přítel pak už nemluvil, když viděl, že jsem se obrátil do sebe. Možná to považoval za osobní urážku. Já rovněž nehledal další argumenty a jednoduše pozvedl sklenku rumu směrem k němu. Smířlivě opětoval gesto a už jen tak za vozem mě ze svého života odhlásil: „Jistě, ještě nikdy sis v hospodě nedal Four Roses nebo aspoň myslivečka na zahřátí, rum tě přijde laciněji, ten tvůj rozumující společníček, čteš si nápojový a jídelní lístek a děláš ramena, jako bys viděl do pyramid, chytráku, ale co jsi jiného, než EMO s fousama, máš kebuli pepř a sůl a myslíš, že tě bude někdo poslouchat, vole nacamraný pětkrát destilovaný?“

Ale já mu neoponoval, já už se viděl ráno, počasí bude jistojistě tak akorát, jako bylo minulou a také předminulou sobotu, vlastně jako je každou sobotu, co si vyjdu sám. Počasí je vždycky krásné, někdy svítí slunko, to když není tak hezky, zato když je tak krásný fukéř, že po deseti minutách mně teče z očí a z nosu, tyhle teplé prameny začnou na vousech mrznout a chutnat slaně, tehdy to krásné počasí způsobí, že jen tak na chviličku se schovám jako jeskyňky nebo jezinky, nebo co to vlastně bylo za potvory tehdy na návštěvě u Smolíčka Pacholíčka, do našeho supermarketu. Je tam za rohem taková malá kavárnička, šest stolků a za barem milá Madlenka, tam si dám hustou krémovou čokoládu se šlehačkou, miluji ji do skla. To je totiž naprostá nádhera, jak můžu pozorovat, jak se šlehačka veleopatrně spouští po skle mezi horkou čokoládu a dělá roztodivné psychedelické vzory na stěnách, to vše v kouzelných valérech temně hnědé. Zatímco venku lidé posmrkují a vichřice jim spouští pramínky z očí a nosů.

V sobotu jsem pocoural sám, v neděli pak už kolektivně, dokonce na dvě místa jsme vyjeli, to první bylo hezčí co do přírodních krás, ale nebyly tam hospody, a tak jsme museli vzít opravu, výletní hospody k přírodě patří jako k velbloudovi hrby. A tak jsme po menší procházce lesní cestou poseděli v rybářské krčmě, u stropu sítě, na stěnách pruty a trofeje, ve zdech obrovská akvárka, a kafe hnusné a kofola moc bublinkatá, pivo jsme žádný z nás nechtěli, bylo jich dost od včerejška, ale jestli bylo v duchu těch ostatní položek nápojového lístku, tak také stálo za prdinec. Uzavřel jsem debatu názorem, že asi trubky mají ponořené do toho rybníka za barákem a jeli jsme domů a byl večer, den sedmý a já si zpočátku klátil hlavu u bedny a v devět zalehl na matrace, poetická noc, brumlal jsem si pod fousy známou mou báseň

řekni mi něco v devět
třeba že jsem tvůj medvěd
řekni mi něco v deset
nebo mi zmáčkni reset

Autor: Jiří Pospíšil | neděle 8.2.2009 9:30 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy