Jsem anarchista.

11. 02. 2009 9:30:00
Jsem pro všechno, co je proti něčemu. Souhlasím se sebou jen v případech, kdy si odporuji.

Soudím, že tenhle výrok přijímá za své stále více lidí naší doby. Nikoli snad, že by ho měli tak promyšlený jako autor těch slov v perexu. Oni jen z bezradnosti a také dílem pro malou připravenost pro život se zmítají ve vytváření svého vnímání světa, ve vnímání sebe jako kamínku v mozaice světa. Jak to myslím?
Znáte ty lidi, co týdny trpělivě sedí na židli a pracují? Je celkem lhostejno, zda bádají v molekulárních strukturách vzorků či opravují žehličky.

Tihle lidé se jednou za měsíc nebo jednou za rok seberou a zaběhnou si maratón nebo si koupí kimono a absolvují první lekci taek-won-do. Nebo jiní, takoví ti, co si jdou oběhnout svůj okruh v lese každý den. Nebo cválají každý den do šachového kroužku, kde si lámou hlavu nad dámským gambitem. Anebo ještě jiní, co své místo hledají v kavárně s davem přísedících, majících stejné téma, stejné šaty, stejné myšlenky. Tihle všichni očekávají, a já soudím, že docela právem, že jim svět bude fungovat. Takhle je to přece správně, takhle to říkají kapacity. “Ale sakra, proč mně ten povznášející pocit štestí a spokojenosti nepřichází?” říkají si jako jeden muž. A pak to zneklidňující procento sebevražd!

On totiž na to zdravý mozek má svoje metody, jak se nezahltit a nepřehřát, jsou tisíciletími ověřené a funkční, jen jsou pracné. Člověk se musí naučit jen jedno jediné, vystoupit ze sebe. Někomu se tím výstupem tak trošku otupí vnímání, jinému se naopak zostří, ale to jsou jen dvě strany jediné čepele nože, takový, co právě ze sebe vystoupil, se tak trošku pozoruje jakoby zvenku, vnímá svět jako něco, co prochází mimo něj a slouží mu toliko k pozorování, něco jako film nebo kniha. Pozoruje s úžasem ty neskutečné lidi kolem, co se řídí heslem: “Čtěte rychle noviny z popozítří!”

Neskutečné lidi, co nevědí, že nikdy nebude mít člověk ani více času ani více chuti než právě teď. Jako napsal Erich Maria Remarque knihu s názvem Čas žít, čas umírat, tak stejně se má žít život. Čas nasednout, čas vysednout. Čas pracovat, čas odpočívat. Čas nemít, čas mít. Ve všech slova smyslech, prosím. Věřte starému zkušenému pragmatikovi. Nikdy už si neposlechneš hudbu, o níž si dnes řekneš „Teď na to zrovna nemám ani čas ani chuť, ale potom, někdy později, až budu mít čas...” Převelice smutný pohled je na ty zestárlé zběsilce, co prohráli život v čekání na období, v němž budou mít víc času nebo více chuti žít. Je lhostejné, zda život prohráli v práci, sportu nebo kavárně, jsou poraženi! Výraz Carpe diem! znají a dost často používají. Ale nefunguje jim. Nedokázali, aby jim život chutnal právě teď, kdy na to nemají čas ani chuť!

Tak jako kniha Byli jsme a buben někde v začátku obsahuje nádhernou větou “Také letos je tomu přesně sto let, co se narodil Jára Cimrman,” tak Zákony profesora Parkinsona, od autora Cyrila Northcote (miluji rodiče, kteří svému synovi dali jméno Severní Pól, mimochodem letos je to také přesně sto let, co se narodil) Parkinsona, začínají jiným nádherným postulátem: “Práce narůstá tak, aby vyplnila veškerý čas, který pro ni máme k dispozici.”

A jsem obloukem zpět u nedostatku času: Práci, kterou dnes vykonáš při plné zátěži za tři minuty, o třicet let později, když už na ni budeš mít (počítáno v absolutních hodnotách) více času, ti tentýž úkon zabere tři hodiny vyčerpávající úmorné dřiny. Nesmějte se příliš, jen se tak lehce pousmějte, ona je to žertem vyřčená hluboká pravda. Nikdo vám nevrátí jedinou sekundu z těch, které jste namísto pozorování sebe ve světě věnovali práci, sportu nebo kavárně. Ti, co se naučili vystupovat ze sebe, vědí o čem Christian Morgenstern píše:

není muž a žena taky ne
nýbrž nic než čirý duch
nezřít ho je nezbytné

Autor: Jiří Pospíšil | středa 11.2.2009 9:30 | karma článku: 13.73 | přečteno: 1722x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.97 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 376 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1239
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...