Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnes vařím boršč

Léty získává muž jednu mysteriózní schopnost. Dokáže svůj sexuální hlad ukojit obyčejným jídlem.

Boršč je mňamka, někdy se naň vrhnu, ale to musím si vybrat speciál červenou řepu, taková, co leží zoufale na regálech v supermarketech se málokdy hodí, tam polehávají seschlé chudinky, které vám tak akorát umí zasvinit ruce, prkénko, nůž, stůl a to světlé tričko, co jste si na sobě v naivní víře ve svou vrozenou šikovnost a opatrnost nechali.

Musí vám ta řepa tak hezky charakteristicky vrzat při krájení, aby byla akorát, na červené řepě miluji, že po uvaření je taková matně průsvitná, všechnu barvu odevzdala ve prospěch společného díla, a trošku masa taky aby od něčeho zbylo, dávám i rybu, když se do boršče nedá všechno, co tam patří, není to ono. A k boršči u mě patří pirohy, plněné mletým masem, to je zvláštní, Rusové tomu plněnému pečivu říkají pirog a jihoameričtí Indiáni říkají malé loďce piroga, čtu teď nějakou knihu čínského mudrosloví a tam jsou ty jejich znaky, to je absolutní řeč, každé slovo má svůj znak, a věty oni skládají ze slov pod sebou.

Český překlad má například osm slov a tam jsou pod sebou třeba jen tři znaky, tam mluví už ty vazby mezi znaky, je to jako s latinou, která také neměla slovní vycpávku a přesto byla exaktní a srozumitelná, příklad: „dementat quem perdere vult deus,“ a my řekneme: „uvrhne bůh v šílenství toho, koho chce zavrhnout,“ to je jaksi oficiální překlad, také se dá přeložit krátce: „zešílí, koho bůh nechce.“ Všímáte si, že staré jazyky nepotřebují zájmena, bez kterých se naše řeč stává poněkud nesrozumitelnou? Ale to už jsem v jiné učebně, odeberu se teď do kuchyně vařit boršč, můj excelentní boršč.

Kdysi jsem o něm mluvil v hospodě, možná si myslíte, že nějak často zmiňuji ve svých řečech a vzpomínkách hospodu, to je tak, můj děda o černých hodinkách u nás doma ženským vyprávěl příběhy z mládí, zatímco ony při sporém světle látaly ponožky nebo pletly svetry, na což ani nepotřebovaly nějak nadvakrát vidět, a tak jak můj děda vyprávíval svým ženským, tak i já převzal jeho štafetu a vyprávím tady svým ženským a kamarádům své vzpomínky na dobu bujarou.

Nemyslete si, že hospodu prostě jenom tak najdete tím, že do pár hospod vlezete a kde se vám líbí, tam budete chodit na pivo. To není řešení. Hospodu si musíte vyrobit, všechny stojí za hovno, když tam vejdete, posedává tam pár cizích týpků, co se spolu nebaví, každý sedí jinde a mračí se do půllitru zvadlého piva. Ty vejdeš, dáš si jedno a když je dobré, dáš si druhé, když ti chutná furt, dáš si jich pár a za dvě hodky zjistíš, že sedíš u stolu s šesti chlapy, že se chechtáte a ty plácáš, co ti slina na jazyk přinese, oni se také holedbají, ošukali jste společně celou Afriku a teď se pouštíte přes Střední Východ ochutnat Japonky a zjistit, co je pravdy na tom, že ji mají napříč a že když jdou ze schodů, tak jim mlaská.

Takové řeči vedete, opijete se spolu, nemůžete se rozloučit, zajdeš tam párkrát, a pak tě potkávají lidé a říkají: Tý jo, znáš tu hospodu Pod Lipami, ty bláho, tam chodí taková parta bláznů, stojí to za to, někdy tam zajdi, tam se dějí věci!!! a začnou ti popisovat, co jsi tam zinscenoval minule ty sám, zrovinka před hodinou mně hospodský oznámil, že už je v provozu jeho podnik, který byl nějaký čas v rekonstrukci, takhle nějak to vypadá, když se zavedeš jako veselá kopa, hospodský ti napíše sms, že otevírá a chlapům řekne, že přijde Pospa2006 a má vystaráno.

Vždycky jsem tvrdil, že pro osobnosti se nesmí chodit do nóbl šantánů ale do pivnic, tam vedle sebe sedí místní chirurg s místním akademickým malířem, s archivářem místního muzea, který zná šest jazyků a všechny vladaře v dějinách lidstva, s nimi sedí automechanik, který má zvláštního koníčka, sbírá elektrické izolátory ze stožárů, prostě jen sám život umí namíchat ke stolu tak bizarní směsici osobností a oni si tam nehrají na mistry, docenty nebo inženýry, tam se říká Pepo, Karlíku, Bohouši, a hlavní slovo má klidně třeba ten automechanik, protože ti pánové vědí, že nikdo na světě nesežral všechnu moudrost světa a tak si navzájem váží jeden druhého pro to, co se dověděli a znají o svém oboru, a navíc dobře vědí, že nikdo není práv a nemůže soudit, jestli ředitel školy je pro společnost víc než dobrý automechanik, který vychoval své dvě děti ve dva slušné lidi a dnes sbírá staré izolátory?

Jaké "A kde je recept?" Já vám jenom oznámil, že dnes vařím boršč, o receptu nebyla řeč. Nebuďte přízemní, stará čínština nebo latina jsou daleko zajímavější.

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 16.2.2009 9:30 | karma článku: 18,29 | přečteno: 1953x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy