Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

Kafe v Ambassadoru.

Má známá se zbláznila, teda že je blázen, to jsem věděl už nějaký čas, kamarád mně její zběsilosti popisoval v hostinci dosti často a dosti zevrubně, abych si mohl udělat klinický obraz její osobnosti. Kamarád lkal takto: „Že je pako, to je jaksi patrné i z toho, že jsem v hospodě skoro pořád, protože žít furt poblíž ní je jen pro otrlé,“ zachvěl se upřímností ten spravedlivý muž, „ale ona se teďka zbláznila nepokrytě, viděla v nějaké šou Jamieho Olivera udit lososa v bytě na sporáku a chce ho napodobit u nás v paneláku, nevíš kde ten vůl bydlí? Já ho pojedu zabít, mně už je všechno jedno. Ona si neuvědomuje, že to jsou zábavné televizní estrády a bere jeho recepty vážně!“

„Co chce dělat?“ ptám se a on říká: "Vezmete starou plechovku od sušenek, dáte dospod hrst bukových pilin, které překryjete pletivem z králíkárny, na ně pokladete plátky lososa a celé to zakryjete víkem, do něhož jste udělali přesně pět děr šroubovákem, položíte na sporák, na patnáct minut zapnete plotýnku, piliny začnou čmoudit a po tomto čmoudném čase vyndáte z plechovky skvělého čerstvého uzeného lososa a ty krámy jednoduše zahodíte. No nezabil bys ho?"

Do mého upřímného smíchu pokračoval: "Víš, jak to teďka bude vypadat u nás? Koupíme v supermarketu nejlacinější dvoukilovou krabici dánských máslových sušenek a dva plátky zmrazeného lososa, v železářství půl metru pletiva na plot, ve Zverimexu kilo pilin pro křečky, v OBI letlampu a u Shellky půl litru benzínu, doma tou letlampou opálím lak z té plechovky a pletiva, přitom se několikrát spálím a škrábnu, ještě krvácející rukou posypu dno plechovky pilinami a provedu zážeh podle Jamieho, po dvaceti minutách vyjmu dva smradlavé plátky lososa z plechovky, ochutnám, vyplivnu, vypláchnu si, dám si loka metaxy na spravení chuti, celý ten krám vyhodím a nad čištěním odsavače par, který je z toho kouře zašlý jako vysloužilá parní lokomotiva, složím slavnostní přísahu, že na uzeného lososa si příště zajedu do Prahy do hotelu Ambassador, protože i s benzínem mě to vyjde laciněji!" prskal už do solidní vzdálenosti dvou metrů.

Uklidňoval jsem ho: "Oni dobří kuchaři mají z Jamieho taky srandu, ale kouká se na něj pěkně, na kluka šikovného, v rukách to má, ale pokud něco z něj vzít, tak jen jednoduché nápady a tu lehkost, ale abych ti věřil plechovku a lososa, na to je dnes večer, promiň mně to, ještě příliš brzo, to ti nežeru a rovnou vyplachuju."

To jsou na světě pády, soudím, že ta jeho ženská by uměla uvařit ódu na vepřoknedlozelo včetně těch fintiček s maskováním jedné chutě druhou a novým chuťovým nápadem zakletým do každého jídla. Když se začne experimentovat s jídlem, je to jako sázky na fotbal, tisíciprocentní favorit často prohraje s naprostým outsiderem, protože si na něj vsadili všichni krom hráčů a manažerů favorita, kteří se nakapsují naopak na své neočekávané prohře. Já, když už někam vyrazím, tak to není do hotelu Amassador, aseptické kuchyně nóbl hotelů mě dost děsí, možná je v tom vliv filmu Petera Greenawaye Zloděj, kuchař, jeho žena a její milenec, nevím. Nejraději jím v jedněch blízkých jihomoravských lázních (já vím, kodex blogera, nesmím dělat reklamu ani těm lázním ani architektovi Dušanu Jurkovičovi) ve veřejné samoobslužné jídelně, tam jsou k ochutnání neobyčejná jídla za obyčejné ceny, takže není nutno si brát půjčku na oběd pro dva.

Ta jídla jsou z tradiční moravské kuchyně, žádné experimenty, avšak velmi, velmi chutná, protože jinak by v lázních všichni ti žlučníkáři a žaludkáři, srdcaři a jaterníci pošli hlady. Řeknu vám jen tolik, že po lehkém a zdravém přírodním filetu z mořské štiky na másle z nějaké hotelové jídelny se mně říhá ještě půl dne, kdežto v této jídelně solidní vepřový řízek s bramkaší strávím jako nic, ani jeden pytlák Říha, poctivé jídlo pro poctivého dědyna. V hotelech bych se asi musel tak trošku těm komediantům kuchařům smát, jako se směju všem těm vážně se tvářícím znalcům a degustátorům vína a pálenek a kysaného zelí a klobásek a suši a bab, je to smích s dobře utajenou závistí.

Jsou věci, jako chuti a vůně, co se nedají do těch nul a jedniček, co k nám nakmitají vzduchem a doma se zhmotní do obrázků a tónů, dostat, živá muzika je také jedna z nich, nejsme každý Tom Waits nebo Pops Staples, aby naše líné skuhrání bylo do alkoholem zemřelých uší vlezavé a libé i z hudební konzervy. Chci jen říct, že každý prožitek má rád své prostředí, kde se k němu přidá ještě jakási druhá mocnina. 

Když v hospodě o půlnoci řvu jako raněný buvol bahenní, že pod sedmou kavalérií krví rudne zem, neočekává se ode mě znělá a propracovaná školená kantiléna, naopak, drsný a prochlastaný prokouřený témbr je žádoucí a když ti přitom na břiše leze košile z kalhot, protože se zakloněnou hlavou vyješ jako severák na Annapúrně, shledávají to ženy naprosto neodolatelným a skáčou ti šipkou do náruče.

"Vyzkoušené, dobré," psávala své tajemné glosy moje maminka k některým receptům do kuchařky, a já se těch označených přidržuji dodnes.

Autor: Jiří Pospíšil | pátek 27.2.2009 9:30 | karma článku: 21,35 | přečteno: 2780x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Kdybych žil ještě jednou,

dopustil bych se týchž hloupostí a chyb, ale snažil bych se je udělat dřív.

23.2.2009 v 9:30 | Karma: 14,24 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy